30. toukokuuta 2011

Mehua ja hilloa raparperistä



Nyt tulee innokas postaus! Olen ollut kesälomalla nyt toukokuun ja sinä aikana olemme laajentaneet talomme terassia. Minä olen myös innokkaana istutellut marjapensaita, omena- ja kirsikkapuita, sekä raparperejä pienelle pihallemme. Kiirettä on siis riittänyt. Kyläilimme viime viikolla taas pitkästä aikaa ystäviemme luona Sahalahdella. Heillä on siellä ihana vanha maalaistalo ja isosti pihaa. Sieltä "varastin" meidän pihallemme marjapensaat ja raparperit. Ystävämme olivat myös tehneet aivan ihanaa raparperimehua ja kuten usein käy, niin myös tällä kertaa nappasin talon emännältä raparperien lisäksi reseptin itselleni. Ja täytyy sanoa, että olen aivan haltioissani! Mehun ja hillon tekeminen itse on helppoa! Sitäpaitsi itsetehty on älyttömän hyvää ja pesee kaupan valmistavaran mennen tullen (niinkuin tämä olisi jokin uutinen). Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta kun ryhdyin mehun saati hillon tekoon itse. Ohje on helppoakin helpompi ja yhdestä raparerisatsista saa molemmat, sekä mehun, että hillon. Niin kätevää!

Mehu
  • n. 12 isoa vartta raparperia
  • 2 sitruunaa
  • 1-2 dl sokeria
  • vettä
Pese ja paloittele raparperi (ei kuorita). Laita paloittelemasi raparperi kattilaan tai muuhun isohkoon kulhoon. Sekaan kuoritaan ja paloitellaan sitruunat. Lisää kylmää vettä niin, että raparperit juuri ja juuri peittyvät, älä peitä kannella! Annetaan olla huoneenlämmössä 2 vuorokautta. Tämän jälkeen mehu siivilöidään ja kiehautetaan itselle sopivan sokerimäärän kanssa. Pullota ja tarjoa kylmänä kesäjuomana sellaisenaan tai vaikkapa drinkkinä.


Raparperihillo

  • Mehusta ylijääneet raparperinpalaset (mäski)
  • 1/2 - 1 dl vettä
  • 500g hillosokeria
  • 2 kanelitankoa
Poista mehusta ylijääneestä raparperimäskistä sitruunat ja kaada kattilaan. Lisää vesi. Keitä mäskiä kunnes kattilasta alkaa nousta höyryä. Lisää sekaan hillosokeri ja kanelitangot. Keitä n. 15 minuuttia kunnes raparperit hajoavat. Poista kanelitangot. Jäähdytä kiinteäksi hilloksi.

Mitä punaisemmat varret raparpereissä on, sitä punaisempaa mehua saat. Mehua tulee noin 1,5 litraa ja hilloa iso purkillinen. Suosittelen kokeilemaan!


8 kommenttia:

  1. Oi, mikä kiva mehu ohje. Kokeiluun menee ihan varmasti. :) Alkaa nimittäin tota vartta olemaan vaikka muille jakaa. :D

    VastaaPoista
  2. Jos vain on "ylijäämää" raparpereistä niin aivan ehdottomasti kannattaa tehdä! Tekaisin vielä eilen illalla omasta raparperihillosta kääretortun ja ai kun on hyvää. Tänään vietetään viimeistä lomapäivää! :)

    VastaaPoista
  3. Loisto-ohje, kiitos! Tulee heti testiin :)

    VastaaPoista
  4. Hei,
    Tyhmä kysymys, mutta varmistaisin vaan, että siis laitetaanko sitruunasta myös ne kuoret sinne kulhoon?

    VastaaPoista
  5. Heissan! Höpsis, kysymyshän on varsin oleellinen! :) Eli sitruunoiden kuoria ei laiteta mukaan kulhoon vaan sitruunat kuoritaan ja sen jälkeen paloitellaan raparperien sekaan.

    VastaaPoista
  6. Heippa!
    Sain juuri äidiltä aimo pussin raparperia ja nyt mehutalkoot pystyyn ;) Olisin vielä kysynyt, että minkä kokoista kattilaa käytit, kuinka paljon vetta suurinpiirtein tuohon 12 varteen raparperia?
    t.satu

    VastaaPoista
  7. Hei Satu, minä käytän 5 litran kattilaa joka tulee noin puolilleen. Se ei ole niin tarkaa, varsia voi olla enemmänkin, pääasia vain, että raparperit peittyvät juuri ja juuri vedellä. Jos raparperejä lisää, ei sitruuna tarvitse kuitenkaan lisätä. :)

    VastaaPoista
  8. Tehtiin tätä mehua viikonloppuna ja ai että, tuli hyvää!! Ensin mehu maistui tosi kirpsakalta, mutta jatkoin sitä lorauksella kivennäisvettä ja lopputuloksena oli ihanan raikas hellepäivän juoma.
    Tein kyllä sen "mokan", että keitin koko höskän ennen kuin siivilöin raparperit pois veden joukosta, joten mehusta ei tullut läheskään yhtä kirkasta kuin sinun tuotoksesi. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla toteutusta ihan ohjeen mukaan! :)

    VastaaPoista