16. joulukuuta 2010

Jouluinen juustokakku



Ystävätär kävi kylässä ja toi tullessaan pullollisen vaaleaa glögiä. Tietysti aloin oitis miettimään, että miten voisin hyödyntää sitä leivonnassa. Samana ilta törmäsin kaupassa Dronningholmin omena-kanelimarmeladiin ja sehän sujahti mukaan ostoskärryyn mielessäni yhdistää nämä kaksi. Kotona tutkailin glögipulloa tarkemmin ja kappas vain, sehän sisälsi omenaa ja kanelia. Kakusta tuli yllättävän raikas, sopisi varmasti hyvin esim. joulupöydän jälkkäriksi. Tässä ohje 24cm vuokaan:

Pohja
  • 200 g piparkakkuja
  • 75 g voita

Murusta piparit pieneksi muruksi ja sulata voi. Yhdistä aineet ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Nosta kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte
  • 5 liivatetta
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g omena-kanelimarmeladia
  • 4 dl kermaa
  • 1/2 - 1 dl sokeria (maun mukaan)
  • 1 dl vaaleaa glögiä
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto ja omena-kanelimarmeladi. Lisää sokeri kermaan ja vatkaa kuohkeaksi. Kiehauta glögi ja lisää siihen lionneet liivatteet. Sekoita hyvin. Anna glögin hieman jäähtyä ja lisää ohuena nauhana kokoajan sekoittaen tuorejuustoseoksen joukkoon. Yhdistä lopuksi kerma ja tuorejuustoseos kevyesti nostellen. Kaada täyte piparkakkupohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.


Jälleen kerran muistutan reunakalvon käytöstä. Minulla ne on loppu, enkä ole ehtinyt hankkia uusia, joten reunakin on tällä kertaa sen mukainen. Mutta kuten näkyy, jos ulkonäön kanssa ei ole niin nöpönuukaa niin onnistuu juustokakkujen teko myös ilman reunakalvoa. :) Koristelussakin mentiin vähän oikoen (hmm, mistäköhän nykyään johtuu?). Leikkasin leivinpaperista pikaisesti sellaisen vanhan ajan paperilumihiutaleen, asettelin sen kakun pintaan ja töpsöttelin päälle kaakaojauhetta. Sitten paperi nostetaan varovasti pois ja kuviointi on valmis. Jos on oikein taitava paperilumihiutaleiden tekijä, voi kakun pinnasta saada myös todella kauniin! Laitoin päälle lisäksi muutaman kanelitangon, ettei kakku olisi niin orvon näköinen. Jouluun on enää reilu viikko ja monella varmasti jouluvalmistelut tehokkaasti käynnissä. Tämän kakun voi myös tehdä etukäteen pakkaseen ja nostaa esille muutama tunti ennen tarjoilua. Koristelut tosin kannattaa tehdä vasta sulatuksen jälkeen.

10 kommenttia:

  1. kuulostaa ihanalta :D itse suunnittelin ihan täytekakkua tekeväni tuosta omena-kanelimarmelaadista, mut pakkohan tota glögiä on siihen lisätä :)
    ihanaa joulua sinne :)

    VastaaPoista
  2. Tein tätä kakkua jouluaatoksi, kun meillä on yhdet synttärit myös silloin. Kakkuun en tosin tehnyt minkäänlaisia koristeluja.
    Resepti oli hyvä ja onnistui erittäin hyvin. Erityisesti 13 v poikani tykkäsi kovasti.
    Kiitos ohjeesta ja hyvää tulevaa vuotta 2011!

    VastaaPoista
  3. Onpas kiva kuulla! Oikein ihanaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
  4. Heippa!

    Tein tätä juustokakkua töihin tällä viikolla, ja se sai mielettömästi kehuja. :) Onnistui hyvin tällaiselta amatööriltäkin!

    Jaoin ohjeen myös omassa, hyvin pienessä blogissani. Toivottavasti et pahastu?

    Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
  5. Ihastuttavia juustokakkuja olet tehnyt. Jouluinen juustokakku sai paljon kehuja. Laitoin ohjeesta linkin sivuillesi.

    VastaaPoista
  6. Nyt on tämä juustokakku jääkaapissa odottamassa huomista. Ystävät pääsevät arvioimaan ensimmäisenä makua. :-) Kiitos reseptistä. Uskon olevan hyvää!

    VastaaPoista
  7. Hei! Minäkin tein tätä tänään ekan kerran. Huomenna on tämän vuoden ensimmäinen pikkujouluilta ja sitä maistellaan sitten siellä hyvien ystävien kanssa :) Kiitos uudesta ohjeesta sinulle!

    VastaaPoista
  8. Minäkin kokeilin ohjettasi ja täytyy sanoa että tämä kakku tulee meille uudestaan, oli sen verran hyvää. Tein päälle vaaleasta glogistä kiilteen ja hyvin sopi kakun makuun. :)
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  9. Hei ! :) Tuleeko tästä kakusta kovinkin korkea, koska mainitsit tuosta reunakalvon käytöstä ? Ajattelin meinaan tehdä tämän päälle glögikiilteen, joten tarvitsisiko aineksia vähentää hieman, jotta myös kiille mahtuisi vuokaan ? (:

    VastaaPoista
  10. Apuvaaaaa.... Monena vuonna tehneenä tänä jouluna ajattelin tehtailla näitä... Monta jo pakkasessa ja tajusin, että kaikista puuttuu "pohjapaperit" ja kahdesta reunapaperit... Onko mitään pelastusmahdollisuutta???

    VastaaPoista